nedeľa 17. decembra 2017

Kvásková vianočka


Rozkvas:
1 lyžica ražného kvásku
110 ml vlažnej vody
110 g ražnej celozrnnej múky

Suroviny na vianočku:

185 g ražného rozkvasu
300 g špaldovej hladkej celozrnnej múky
50 ml vody
70 g hnedého cukru
80 g kokosového oleja
1/2 lyžičky mletého vanilkového lusku
1 lyžica mletého ľanu
citrónová kôra z polovice citrónu
50 g hrozienok

Najprv si pripravíme rozkvas z uvedených surovín a necháme ho 12 hodín poriadne prekvasiť na teplejšom mieste. Po vykvasení pridáme múku a postupne ostatné suroviny na vianočku. Vypracujeme hustejšie cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť ďalších 5 hodín. 

Vykysnuté cesto rozdelíme na jednotlivé časti z ktorých budeme vianočku pliesť. Ja som plietol zo šiestich častí.



Upletenú vianočku vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vrch potrieme rastlinným olejom.



Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 st. asi 40 minút. Po upečení ešte horúcu potrieme vodou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.